7.3 C
Den Haag
dinsdag, 23 april, 2024

ATB/MTB parcour

Door de gemeente Den Haag is in 2015 een ATB-parcours aangelegd in de het stadspark de Uithof in Den Haag Zuidwest.

Een mountainbikeparcours in onze stad was een reeds lang uitgesproken wens richting gemeente, want er is niets officieels te crossen in de gemeente Den Haag, wel honderden kilometers voetpaden en tientallen kilometers ruiterpaden. Alleen een heel klein stukje parcours is te vinden bij de Haringkade. Elk park/bos/duin in Den Haag is verboden. Ook in Rijswijk, Voorburg, Delfgauw, Pijnacker is niets officieel geregeld. Alleen Zoetermeer, Bergschenhoek, Vlaardingen en Noordwijk hebben een officieel parcours.

Zo’n dertigtal vrijwilligers hebben geholpen met de aanleg, waarvoor in zestal weken tientallen vrachtwagens met betongranulaat de Uithof zijn ingereden en met kruiwagens zijn verspreid.

Uiteindelijk is de track een rondje van ca 3.5 kilometer geworden, met nog een aanloop vanaf het parkeerterrein over de dijk van een halve km. Moeilijkheidsgraad: eenvoudig, een paar klimheuvels, twee bruggetjes, een greppel die soms meer op een waterbak lijkt, een steile afdaling bij het doolhof. Een aantal kleine heuveltjes/sprongetjes, een meter boomstammetjes, een paar kombochten, een evenwichtsbalkje. Alles tezamen een leuk stadsparcours voor iedereen. Er wordt dan ook dankbaar gebruik gemaakt door groepen mountainbikers en veldrijders, maar ook heel veel door losse ATB-ers die na hun werk nog even een trainingsrondje doen. Ook zie je heel veel kinderen met en zonder ouders, moeders op stadsfietsen, mensen met keurig gepoetste leren schoenen, ouderen, rustige rijders, STRAVA recordhouders, etc. Kortom mensen die er plezier in hebben om op een niet geasfalteerd paadje te kunnen fietsen. En het is het enige mountainbikeparcours in de buurt dat goed onderhouden is en ook met regen goed bereidbaar is.

De Uithof is een park met recreatieve bestemming met gevarieerde gebruikers: wandelaars, MTB-ers, veldrijders, hondenbezitters, paardrijders, hardlopers, toerfietsers. picknickers, hengelaars, zwervers, hangjongeren, etc. Grote delen van het park zijn hondenlosloopgebied, dus conflicten tussen de mountainbikers en de hondenbezitters zullen soms plaatsvinden. Dat heeft de volle aandacht van de gemeente, ook omdat uitbreiding van ATB-routes afhangt van het succes van de samenwerking tussen de groepen.

Er zijn een paar honderd meter gezamenlijke voetpaden en ATB tracks en er zijn ongeveer dertig punten waar we een voet-, fiets- of ruiterpad oversteken of daarop samenvoegen. Daarom nogmaals voor de bikers ter herinnering een paar van de spelregels: toon respect voor elkaar, groet elkaar, benader drukke punten stapvoets, rijd in kleine groepen.

Tijdens de opening is een convenant getekend tussen de gemeente en de drie verenigingen. Hierin staan ook afspraken over het onderhoud.

Klein onderhoud moeten de triathlonvereniging RTC en de wielerverenigingen TRIAS en WWV –die alle drie geholpen hebben bij de opzet en de aanleg-  zelf doen. De Uithof is een kleigebied met gras, we moeten dus oppassen voor het afbrokkelen van de zijkanten van de track (richeltjes) die ontstaan door bochten af te snijden of door naast de track te rijden. De schadelijke gevolgen daarvan zijn te zien bij het parcours in Zoetermeer en Vlaardingen.

Klusjes zijn onder andere het wegvegen van de herfstbladeren, het neerleggen van boomstammetjes om te zorgen dat er niet naast het parcours wordt gereden, beetje klei en gemaaid gras verwijderen, door storm afgevallen takken verwijderen, kombochten bijharken, kuiltjes dichtmaken, overhangede takken brandnetels en bramen snoeien.

INFORMATIE OP DE ACHT INFORMATIEBORDEN LANGS HET PARCOURS:

Door de gemeente zijn een achttal informatieborden geplaatst. Ook zijn er kleine routebordjes met rode richtingbordjes en (kleine) waarschuwingsbordjes, geheel volgens het boekje met de Nederlandse mountainbike richtlijnen. Hieronder de tekst op de borden:

Welkom op de Mountainbikeroute in De Uithof. Voor U ligt een verrassende route van 4 kilometer lang die grotendeels bestaat uit singletracks. Dit zijn smalle paden met een mooie “flow” waarbij optimaal gebruik is gemaakt van de beschikbare hoogteverschillen. Met een paar afspraken zorgen we samen voor een duurzaam en veilig gebruik van de route:

  • De route is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang
  • Het dragen van een valhelm is verplicht
  • De route is uitsluitend in één richting te fietsen
  • Rijd alleen op het aangegeven pad
  • Benader kruisingen en drukke locaties stapvoets, want ruiters en voetgangers hebben te allen tijde voorrang
  • Spaar de ondergrond door niet onnodig te remmen